logo

Szakács Éva; 7673 Cserkút, József A. u. 5. 06-72/564-142, 06-20/989-0398

Pécs - Európa kultúrális fővárosa

Pécs Magyarország egyik legrégibb, műemlékekben is gazdag települése, a dél-dunántúli régió közigazgatási és szellemi központja. Pécs kulturális élete mind a zene-, mind a képzőművészet területén országos szempontból is kiemelkedő. Gyűjteményei - Modern Magyar Képtár, Csontváry Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Amerigo Tot Múzeum, Schaár Erzsébet: "Utca", - városi és magán galériái a 20. századi magyar művészet egyedülállóan teljes bemutatását kínálják. Pécsett operatársulat és szimfonikus zenekar működik, hangversenyélete ugyancsak országosan is jelentős. A város tradicionálisan pezsgő szellemi életét jellemzi, hogy otthont ad többek között a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) fesztiváljainak is. Itt működik az ország legnagyobb hallgatói létszámú egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem 31 ezer hallgatóval.

2010-ben Isztambul és Essen városával egyetemben Pécs Európa egyik kulturális fővárosa. A cím elnyerésével a 2010-es évre számos beruházás vált lehetővé az Európai Unió támogatásával. A Pécs2010 Kulturális Főváros projekt négy kulturális beruházásra épül: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészíti a Közterek és parkok újjáélesztése.

Múzeumok és kiállítások:

Uszodák, gyógyfürdők

Pécs és környékén, ugyan nincs nagy folyó illetve tó, viszont annál több termálvizet találunk a mészkő anyagú Mecsek gyomrában. Nem kell Pécstől messzire menni gyógyfürdőzéshez illetve strandoláshoz, hiszen húsz kilométeres körzetben találjuk az orfűi aquaparkot, Harkányt, Szigetvárat illetve Siklóst. Pécsett a Hullámfürdő, a Pollack Mihály Műszaki Kar területén lévő úszómedence és az Apáczai Csere János Nevelési Központ uszodája nyújt fürdőzési lehetőséget.

Egyéb kikapcsolódási lehetőségek